Gratisprogrammer

Jeg er ivrig tilhenger av Open source software og i forlengelsen av det, åpne standarder. På denne siden vil jeg legge inn beskrivelse og lenker til åpne programmer, noe som som oftest også betyr gratis programmer, men ikke nødvendig vis.

Her finner du også gratis, proprietære programmer, der du ikke kan få se kildekoden. De er her fordi det er programmer som jeg mener fungerer bedre enn det åpne programmet med samme bruksmåte. Om jeg kan vil jeg da også legge inn lenke til et åpent program i samme klasse, slik at du kan velge kun åpen programvare om du ønsker det.

Programmene i listen under er imidlertid gratis å bruke og for Windows.

 

Spoiler!

Nederste rute inneholder lenke til et nettsted som tilbyr installasjon og oppdatering av mange av disse programmene og et vell av andre programmer og tillegg man trenger på en windows-PC.

 

 

LibreOffice

Først i en sånn opplisting, syns jeg LibreOffice passer bra. Det er en full office suite med alt du kan tenke deg og litt til. Den kan åpne og lagre Microsofts office-filer.
Du finner den her.

Gadwin

Gadwin PrintScreen er en PrintScreen forbedrer som er gratis, men ikke Open Source. Den skulle derfor egentlig ikke vært her. Den er her likevel, fordi jeg syns den er svært god og fordi den har vært gratis så lenge jeg har brukt den. Du finner den her.

Greenshot Om det er viktig for deg at din PrintScreen forbedrer skal være åpen kildekode, kan du velge Greenshot. Den har ikke like mange funksjoner, men den er bra den óg.
Jeg har selv brukt den en tid. Du finner den her.
 

Foxit

 


Foxit Reader enda en av de programmene som ikke er åpen kildekode, men det er gratis og har et vell av funksjoner. Har du denne, trenger du ikke tenke på Adobe Reader. Adobes PDF-leser er god, men den har vært utsatt for en del virus og den er ikke like funksjonsrik som Foxit. Foxit reader har også PDF-skriver, så du kan velge «Skriv ut» så velge Foxit og så lagre den som en PDF far absolutt alle programmer som kan skive ut. I tillegg vil den integrere seg med Windows Explorer, slik at du får forhåndsvisning på PDF-filer om du vil.
Foxit Reader finner du her.

Sumatra PDF Det åpne alternativet er Sumatra PDF. Den er lettvekt og fungerer helt greit. Jeg bruker den til å ha på minnepinnen min. Du finner denher.

Notepad++

Dette er den beste programmerings editoren jeg kjenner til. Den er så god at jeg kjører den både i Windows og via Wine i Linux, det til tross for at jeg sverget til Kate som editor i Linux før. Jeg bruker bare den som editor. Her har du fargekoding, kodefolding, kodeforslag og mange mange fler funksjoner. Du finner den her.

Heidi SQL

Når man driver med litt programmering, er det ikke lenge før man blir nødt til å behandle databaser. Denne er grei og oversiktlig. Den støtter MySQL (som jeg bruker den til), PostgreSQL og Microsoft SQL. Jeg bruker også denne via Wine i Linux. Selvfølgelig bruker jeg de i Windows også, men jeg bruker begge PC-ene mine, så jeg hopper litt fra den ene til den andre og da er det greit med samme grensesnitt. Du finner den her.

Gimp

 


GNU Image Manipulation Program er et program av veldig høy klasse og et av mine yndlingsprogram. Det er åpen kildekode, kryssplattform, og hr så høy funksjonalitet at det er å regne som et av de beste bildemanipuleringsprogram på lik linje med Adobe Photoshop.
Du finner det her.
 

Thunderbird

 


Dette er den beste e-postleseren om du spør meg. Den er lett håndterbar, har alle funksjoner den trenger og litt til, og du kan legge til «plugins» så den kan gjøre nesten hva som helst. Mange vil nok ikke være enige og si at Outlook er bedre, men Outlook er ikke et e-postprogram, men et gruppevareprogram, som passer best å kjøre mot en Microsoft Exchange server. Der tjener den brukeren bra, men IT-folk er ikke så overvettes glad i den, da den kan være vanskelig å håndtere om noe går feil.
Thunderbird, derimot er enkel og grei, og du finner den her.
 

7 Zip

 


Et pakkeprogram må man jo ha. Mange bruker da WinZip, som er share ware og som koster penger. Etter de første 30 dagene eller noe sånt må du leve med «tiggeskjermen» hver gang du åpner programmet. Et må du ikke med 7Zip det er gratis og åpen kildekode.
Du finner det her.

CDBurnerXP

 


Et godt og lettfattelig brenneprogram for CD-er DVD-er (og BlueRay, om du har det) må man ha. CDBurnerXP er et program som har fulgt meg i noen år. Det er enkelt, intuitivt og kan gjøre det aller meste med en CD, DVD eller en BlueRay. Anbefales på det varmeste!
Du finner det her.
 

VLC Media Player

 

VLC Av Videolan Organization er en mediaspiller som kan spille omtrent alt du kaster i trynet på den, kanskje unntatt poker. Den kan spile absolutt de fleste video og musikkformater, er liten og lett og sluker ikke PC-hukommelse som en del andre mediaspillere gjør. Dette er hva de selv sier om den:

Enkel, rask og kraftig

  • Spiller alt - Filer, plater, Webkameraer, enheter og Strømming.

  • Spiller de fleste kodeker uten kodekpakker som trengs - MPEG-2, MPEG-4, H.264, MKV, WebM, WMV, MP3...

  • Kjører på alle plattformer - Windows, Linux, Mac OS X, Unix, iOS, Android ...

  • Helt gratis - ingen Spionvare, ingen annonser og ingen bruker sporing

Du kan finne den her.

Google Earth

 

Google har brukt satellitter, biler og til og med gått til fots for å lage det beste programmet for å se på savannene i Afrika, gaten til vennen du skal besøke eller som de fleste bruker det til, se ditt eget hus eller hytte. Dette er et morsomt program, som man bare må ha.
Du finner det her.
 

Ninite

Ninite er et nettsted hvor du kan hake av hvilke programmer du vil ha og så laste ned et installasjonsprogram for disse. Det er en gratis tjeneste til privatbrukere, men selger utvidet funksjonalitet til firmaer. Dette anbefales på det varmeste! Du finner det her. Programmer i denne listen som er merket med en liten hatt slik som den i Ninite logoen, kan installeres oppdaters ved hjelp av Ninite.