Rundstykker

av Nalle Berg, 5 oktober, 2024

Ingreienser: 

400 Gram Kaldt vann
Ca. 700 Gram Hvetemel
10 Gram Salt
2 Gram Tørrgjær
1 Stykk Egg
    Melk, om lag samme volum som egget.
    Valmuefrø


Ingrediensene til deigen.

Slik gjør du:

Ha vannet og saltet i eltebollen. 

Så tilsetter du om lag 250 - 300 gram mel (1/3 av en kilospose).
Det er ikke så nøye, bare du tilsetter mel for ikke å skade gjøren med saltet i vannet.

La deigen elte seg sammen eller elt den sammen om du gjør det manuelt.
Så tilsettes gjæren.

Når gjæren er godt eltet inn, tilsettes mel til deigen slipper bollen.

Vær forsiktig mot slutten, for vi vil ha deigen så løs som vi kan, slik at den blir litt klebrig, men ikke klissete.

Da jeg laget denne oppskriften gikk det med ca 670 gram mel, men det kan variere med hvilket mel du har, hvor mye fuktighet det er i melet og hvordan luftfuktigheten er i rommet du baker i.

Nå skal deigen eltes i 15 minutter. Dette er grunnen til at jeg bruker eltemaskin til denne jobben.

Deigen vil klebe litt i bollen etter hvert so m den blir seigere når glutenet aktiveres, men om du fra tid til annen løsner den fra bollen med en slikkepott, vil du få en deig som blir seig og fin og som derfor vil heve godt.

Jeg lager denne oppskriften i Hellas. Melet der er av en noe annen kvalitet enn i Norge, så det er ekstra viktig å elte godt her.

Når de  er ferdig, dekker du bollen med plast og setter klokken til å ringe etter 45 minutter.
Eller mer riktig, kanskje setter telefonen din sin nedtelling  til å spille en vakker melodi etter 45 minutter. 

Deigen står fint i romtemperatur.

Nå skal deigen eltes for hånd i et minutt eller to. 

Så formes den til en stor rund bolle.

Så legges deigen tilbake i bollen og får 45 minutter hvile igjen.

Denne prosessen skal gjentas tre ganger, så du elter tre ganger og hviler fire ganger.

Når du har eltet tredje gangen, setter du timeren til 1½ time så den siste hvilen før du skal dele opp rundstykkene blir dobbelt så lang som de forrige tre.

Så skal de deles opp. Vei deigen, bruk kalkulatoren og kom så nære 100 gram du kan.

Deigen min var 1056 gram. Jeg delte det på 10 og fikk 105,6. Så delte jeg på 11 og fikk 96. 96 er nærmere 100 enn 105,6, så 96 gram per deig, ble det.

Så jeg endte opp med 11 rundstykker på 96 gram (på bildet har jeg alt rullet ut to og lagt dem på stekeplaten - det er derfor du bare ser ni).

Deigene formes fine og runde og legges på stekeplaten.

Nå lønner det seg å ha en sprøyteflaske med rent vann i, så du kan dusje de med en fin sprøytetåke fra tid til annen så de holder overflaten fuktig .

Rundstykkene skal nå heve til dobbelt størrelse om mulig. I romtemperatur kan det lett ta en time eller mer, siden du startet med kaldt vann.

I mens rundstykkene heves, finner du frem en skål og knekker et egg oppi den.

Så tilsetter du ca like mye melk som egg. Du kan trygt ta det litt på slump.

Dette rører du sammen til en jevn tykk væske.

 

Rundtykkene er ferdig hevet når du forsiktig trykker fingeren på en av de og de sakte retter seg ut igjen.
Om de retter seg ut fort, er de ikke ferdig hevet.

Da pensles rundtykkene med melk/egg -blandingen.

Dryss så valmuefrø på rundstykkene.

Så skjærer du et kryss i toppen på hvert rundstykke. Dette gjør du for at rundstykkene skal ha bedre mulighet for å have i ovnen og det gjør stor forskjell på rundstykkene. Du kan se på de ferdige rundstykkene nedenfor hvordan jeg gjorde det.

Nå skal de inn i ovnen på 200°C over- og undervarme i seks minutter. I det du setter de inn, heller du om lage ½ dl vann i bunnen av ovnen, som vil fordampe. Du spruter også rent vann på veggene av ovnen. Så lukker du døren på ovnen.

Etter seks minutter tar du ut rundstykkene og snur de 180° slik at de rundstykkene som var innerst nå vil være ytterst.

 

Å snu de i ovnen har to funksjoner:

  • Stekingen blir jevnere fordi ovnen vil ha noe forskjellig varme innerst og ytterst i ovnen
  • Du slipper ut dampen, slik at rundstykkene blir brune fortere.

Når rundstykkene er jevnt brune og fine, er de ferdige. Dette kommer litt an på ovnens egenskaper, men start med seks minutter til, så må du nesten se når de er ferdige.

Du får luftige rundstykker med en nydelig sprø skorpe og en ren, god smak!

Kos deg!