Tzaziki

Ingredienser

Ant. Mål Ingrediens
2 Stk Agurker
2/3 Bøtte Gresk yoghurt 
4 Fedd Hvitløk
    Salt

Slik gjør du

Riv ½ agurk i en stor sil og dryss et fint dryss med salt over overflaten.
Gjenta dette til du har revet begge agurkene.

La så agurken stå og hvile og slippe væske i minst ½ time.

Mens du venter på agurkene skreller og hakker du hvitløkfeddene.

Det er vanlig å bruke den flate siden av kniven og presse flat hvitløkfeddene før man så hakker de. Det anbefaler jeg ikke til tzaziki.

Hakk dem med en skarp kniv og bruk heller tiden det tar å få bitene så små du kan. Når du ikke har most de først, vil de små bitene slippe smaken saktere og det mener jeg bestemt gir et bedre resultat.

Når agurken har hvilt i minst ½ time, presser du ut den væsken du kan få ut med hendene.

Jeg gjør det over vasken, for jeg har enda ikke funnet noen god bruk for den salte agurkvæsken som presses vekk.

Så blandes de tre ingrediensene:

  • Saltet, avrent og presset agurk
  • Finhakket hvitløk
  • Gresk yoghurt 

Nå trenger tzazikien å la smakene blande seg og skal man ha en god tzaziki, bør den stå i kjøleskapet til dagen etter før den brukes. Dette er ikke en rett som blir best om den serveres rett etter den er laget, men trenger tid for at smakene skal blandes.

Noen blander olivenolje i tzazikien, men jeg liker heller å drisle den over ved servering, både som et visuelt inntrykk, men også for at den friske olivenoljesmaken kommer bedre til sin rett på denne måten.

Pynt gjerne med et par oliven og en liten urtekvast. Jeg har brukt oregane, for det var det jeg hadde for hånden.