Små-hot oksegryte
Ingredienser:
1 | Kilo | Oksekjøtt fra forpart. Jeg brukte bog da oppskriften ble laget. |
200 | Gram | Stilkselleri |
200 | Gram | Sherrytomater |
4 | Stykk | Squash |
2 | Stykk | Rød paprika |
1 | Stykk | Liten fennikel |
1 | Stykk | Brokkoli |
2 | Stykk | Gul Chili - Her står man fritt til å velge både rød og grønn om man vil |
35 | Gram | Ingefær (før skrelling med potetskreller) |
4 | Spiseskjeer | Olje uten smak (Jeg bruker solsikkeolje) |
2 | Teskjeer | Gurkemeie |
1 | Boks | Kokosnøttmelk |
1 | Spiseskje | Rød currypasta (type hot curry - ikke en toppet skje) |
3 | Spiseskjeer | Gresk Yoghurt (vær generøs med yoghurten - Du kan bruke vanlig naturell yoghurt, men da må du være enda mer generøs) |
1 | Teskje | Aromat (Gastromat er like bra å bruke her) |
Olje til steking | ||
Salt | ||
Pepper |
Slik gjør du:
Skjær kjøttet i 1½ til 2 cm terninger. Jeg fikk tak i noe bog som var uten sener, men er du ikke så heldig, så puss vekk eventuelle sener og tykke hinner. |
|
Ingefæren skrelles med en potet-/gulrotskreller og skjær den i skiver mad an ostehøvel. Dette sparer tid og arbeid når du så skal hakke ingefæren så finhakket du overhode kan få det til. Et annet knep er å rive den før man hakker den, men ingefæren er veldig trådet, så da må du ha et veldig skarpt rivjern. Tips: hvis du skal ha revet ingefær- oppbevar den i fryseren og riv den direkte - da trenger du ikke en gang skrelle den. Så has den finhakkede ingefæren i en liten bolle, sammen med t to teskjeer gurkemeie og fire spiseskjeer olje. |
|
Så rører du dette sammen til en krydderpasta, som senere skal steke sammen med paprikaen.
|
|
Brokkolien deles opp i buketter. Stilken skrelles til du kommer til den myke stammen i midten og skjæres i terninger. Fjern den grønne stammen på tomatene, men la de være hele. De andre grønnsakene kuttes opp i passende biter, som vist på bildet. |
|
Det var fint vær da jeg jeg laget retten, så jeg stekte ingrediensene på terrassen i wok på et wok-bluss jeg har. Det har veldig sterk varme, så stekingen går fort. Det er imidlertid ingenting i veien for å steke de på platen i ei vanlig stekepanne. Bare husk å ikke ha for mye i pannen av gangen. Kjøttet stekes først så det blir brunt på alle sider og has så opp i en stor kjele. |
|
Når kjøttet er stekt koker du ut pannen. Den smaken som sitter igjen i pannen etter at du har stekt kjøttet vil vi gjerne ha med i retten.
|
|
Stek grønnsakene en etter en og has oppi kjelen. Det du ser her er squashen som er blitt stekt. NB! |
|
Når paprikaen er stekt så den er blitt litt brun på kantene, tilsettes gurkemeie/ingefærblandingen, slik at den får steke med et par minutters tid. Så opp i kjelen med det! |
|
Brokkolien stekes også, men den skal ikke i kjelen før ca et kvarter før retten er ferdig. Chilien stekes og tilsettes litt av gangen til du syns retten er sterk nok. Jeg brukte alt, men det kommer jo an på hvilken type chili du har brukt og hvor sterk den er. Tomatene stekes ikke og de tilsettes om lag fem minutter før retten er ferdig. |
|
Yoghurten, kokosnøttmelken og currypastaen tilsettes i kjelen og så skal det småkoke uten lokk til kjøttet er mørt. Når det er nesten mørt, tilsettes brokkolien. Den skal koke i om lag 15 minutter. Fem minutter før maten er klar. Når kjøttet er mørt tilsettes tomatene. Om du tilsetter de noe særlig tidligere vil de bli kokt i stykker og det vil vi helst ikke.
|
|
Retten serveres med Blomkålmos som du finner oppskrift på her.
|