Å ha webhotell

Web holiday

Jeg har hatt min egen webserver i mer enn ti år, kjørt en eller annen form for Linux på den og vært fornøyd med det. Det har vært ganske befriende å kunne gjøre som jeg vil og om jeg trang et tillegg, så bare installerte jeg det.

Men så er det ulempene da. Jeg måtte bytte selve serveren om lag hver fjerde til femte år. Den jeg har nå er fire år gammel, og virker helt fint. Den er ikke i gang, noe du vil få vite mer om lenger ned i artikkelen. Siden jeg tilbringer ganske mye tid i huset mitt i Hellas, var det også problemer med rebooting og slike ting. Det er alltid folk i huset der jeg har den, men det er likevel det der med å måtte spørre noen om hjelp og alt det der.

Spamfilteret måtte vedlikeholdes, og det har jeg i det siste vært sløv med, så det har vært mye spam i det siste året eller deromkring.

Så var det hacking, da. Hvert døgn har jeg hatt mellom ti og tyve tusen forsøk på innbrudd på serveren og her i vinter klarte noen å komme seg inn og fikk til å kjøre bot-programvare på den, som gjorde at den kan være med på DDoS-angrep. Jeg ryddet opp i det, men ikke godt nok, for et par måneder etterpå, så var det der igjen.

Det jeg vanligvis ville gjøre da, var å ta ned serveren, sette den opp på nytt og så ville alt være i orden. I tillegg ville jeg ha siste versjon av Linux og serveren ville være sikker i fem år til. Jeg var ikke hjemme i Norge da det skjedde, så jeg måtte fintenke litt.

De siste årene har jeg hjulpet venner som har trengt en nettside med å sette opp det for dem. Jeg har brukt Drupal som rammeverk og Domeneshop som webhotell for de. Der koster et webhotell av den nest minste størrelsen, som gir deg to databaser og 5 GB lagring, 20 kroner i måneden. Legger man til domeneavgift på 110 kr/året, må man betale 350 kroner i året. Det blir 29,20 i måneden, det.

Nåh, så regner man på egen server:

En server koster om lag 6 000,- kr og må skiftes hvert 5. år.

Det blir: 6 000 Kr / 5 år / 12 måneder = 100 kr/mnd.

Så er det strøm da. Jeg regner en kilowattime med nettleie til å være 75 øre, selv om det i skrivende stund er atskillig mer.

Serveren har en strømforsyning som yter 400W, men den bruker ikke på langt nær så mye. Det jeg har kunnet komme frem til er at den på det jevne bruker om lag 150W.

Da får vi følgende regnestykke:

150W pr time * 24 timer * 30 dager = 108 000 Wh

108 000 Wh / 1000 = 108 Kwh pr. måned

108 KWh * 0,75 kr = 81 kr/mnd

Og da får vi kostnaden 181 kr/mnd.

Så må domeneavgiften legges til: 110 kr pr. år / 12 mnd = 9,17 kr/mnd.

Da blir det sånn omlag 181 + 9,17 = 190,17 kroner pr måned.

Det er 160,97 kroner mer enn å ha det i webhotell pr. måned.

 

Så er det frihetene til å gjøre som man vil da.

Jeg har programmert opp mot Domeneshop i om lag et tiår nå og har egentlig ikke funnet at jeg har noen begrensninger i det hele tatt. Vel, noen ting må gjøres på en annen måte enn jeg gjorde det på egen server, men jeg kan like fullt gjøre alt jeg ønsker og litt til.

Fordelene med webhotell

Her ramser jeg opp:

  • Andre får stri med hackerne
    Det er ikke jeg som vedlikeholder serveren
  • De har bedre spamfilter enn jeg hadde
    Får bare en brøkdel så mye spam nå.
  • https
    Alle som bruker siten min nå vil ha kryptert kommunikasjon. Dette øker sikkerheten og du vet at din kommunikasjon via siten er privat.

Jeg ser rett og slett ikke noen særlige ulemper med dette. Spesielt siden jeg jo reiser en del, er det ikke lett å være lokal for serveren når serveren trenger det og det gjør at jeg sover bedre nå når jeg vet at alt allid er OK.

Konklusjon:

Denne har du GARANTERT tenkt deg frem til allerede:

Jeg har kjørt ned serveren og flyttet all informasjon over til Domeneshop. Jeg har laget ny nettside og denne gangen har jeg forlatt Drupal 7 til fordel for Drupal 8. Jeg har forsøkt det før, men da var ikke modulene men trenger modne nok. Nå er de så bra at jeg kan leve med de.

Jeg bekymrer meg mindre for mailsystemet til nalle.no og serveren er ikke en bekymring lenger i det hele tatt. Det tar andre seg av!