Baconcrisp

av Nalle Berg, 8 oktober, 2024

Snacks til fredagskvelden! Denne delikatessen er helt uten karbohydrater og er derfor grei for de som satser på en lavkarbo-diett. Dessuten er det kjempegodt.

Mange oppskrifter gir deg ikke de oppuffede crispie bitene, men noen harde (men til dels gode) baconcrisp-er. Med denne metoden, får du de like fine som de du kan kjøpe i butikken og du kan velge saltmengde selv. Jeg lager mye av disse.

Denne oppskriften kommer stort sett uten mangdeanvisninger, det er bare skrevet inn hva jeg brukte denne gangen, så derfor har vi ikke den vanlige ingredienslisten, siden det ikke er bruk for den til denne oppskriften. Jeg vil forklare det godt etterpå.

Ingredienser: 

Ingrediens
Svinesvor
Salt
Vann
Slik gjør du:

Her er det brukt 1,3 kilo med svinesvor.

Jeg kjøpte den hos den lokale slakteren og fikk den svært godt renskåret og frossen. At den har vært frossen har ingenting å si når du lager BaconCrisp (man kan jo lure på hvorfor det kalles BaconCrisp så lenge man vet at bacon er røykt og dette ikke er...)..

Kvaliteten på svoren jeg kjøpte var utmerket!

Du kan utmerket godt bruke svoren av en stek eller ribbe og skjære den av selv, så du er ikke avhengig av å kjøpe svor, som jeg har gjort.


Fjern så mye du kan av fett og kjøtt som måtte være igjen på svoren.

Dette skal gjøres en gang til, etter koking (når det er lettere å få av mer av fettet).

Du seer på bildet nede til venstre her hvor mye fett og kjøtt jeg fikk fjernet fra denne biten.

Det neste er å skjære svoren i den størrelsen du vil ha de. Jeg har funnet ut at 2x4 cm sånn omtrent er fint for meg.

Ikke ta det så tungt om ikke alle biter blir helt like, det er et stykke svor, så det  bli noe forskjell på bitene rundt kanten og sånt. Spiller ingen stor rolle - vi lager snacks!

Tilsett så saltet vann.

Jeg bruker 15 g salt pr. liter. Her brukte jeg ca. 1,3 liter vann.

Nå skal svoren kokes.

Kok den opp og skru ned varmen. Så setter du klokka på 45 minutter. Du kan med fordel røre om av og til.

Etter koking og siling, legger du de utover på stekeplate med bakepapir, og ser over de for å fjerne fett vi ikke vil ha der.

Som du ser på den venstre av de to bitene jeg viser til venstre, så er det ganske mye fett på den, som jeg har satt en rød ring rundt og så har jeg skjært vekk fettet. 

Biten til høyre er OK, selv om det er litt fett på den.

Etter du har fjernet det overflødige fettet, salter du bitene lett.

Nå settes brettene i ovnen, som er forvarmet til 90°C.

Bitene er fordelt etter beste evne, slik at de ikke ligger i en klump, men så mye som mulig med åpenrom i mellom hver bit.

Nå skal bitene tørke i 4 timer. Jeg bruker vanligvisa bare over og undervarme når jeg lager mat, men akkurat her vil det være greit å bruke vifteovn-funksjonen på ovnen om du har det. Men ta det med ro, har du ikke vifteovn, så går det også fint med bare vanlig, gammeldags over og undervarme.

Etter tørking kan de godt lagres til dagen etter i en tett boks. Det her heller ingenting å si om de står i ovnen en time eller to etter de er stekt, bare du får slått av ovnen.

Jeg har funnet ut at passende mengde for mitt oppsett er 1/2 stekeplate pr. frityr-runde.

Ved 190°C, vil det gå ganske fort å få de til å puffe opp, men man må ta hensyn til at oljen blir noe kaldere når man tilsetter svoren, så det vil ta noen minutter før de er sprøe og fluffie nok.

Snu på de ofte under friteringen.

Når de har rent av oljen i papiret på brettet, saltes de forsiktig. Du vil ikke ha de for salte, så prøv deg frem med litt og litt. Bland det godt før du smaker.

Så pleier jeg å ha crispen i et dørslag, så de blir utsatt for luft (noe væske fordamper og den kjøles helt ned). Jeg anbefaler å la de lufte et par timer før de pakkes i poser.

Så er det bare å spise og kose seg. Jeg fikk fire passende poser ut av dette pluss det jeg spiste under veis! 

Etter alt dette er gjort, kan du sette deg å kose deg med en skål som dette. Du får mange sånne skåler ut av 1,3 kg, så det er bare å kose seg!